KÜMA

Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete

Hollandia

Első lépés: Tájékozódás

Az első weboldal, amit felsőoktatási intézmény keresésekor fontos megtekinteni a Studielink. Ezen az oldalon megnézhetjük az intézmények listáját, valamint információkat kaphatunk a jelentkezessél kapcsolatban.

A továbbiakban a studyinholland.nl weboldalon rengeteg hasznos információt találunk, a Holland tanrendszer pontos leírását, ösztöndíj lehetőségeket, stb. Utóbbival kapcsolatban az úgynevezett Grantfinder sok segítséget nyújthat.

Ha már teljesen elhatároztuk, hogy a Holland felsőoktatásban szeretnénk a továbbiakban tanulni, akkor nincs más teendő mint felmenni a studyfinder.nl weboldalra és kiválasztani a számunkra legjobban megfelelő kurzust. Több mint 1500 angol nyelvű kurzus található az adatbázisban.

Második lépés: Jelentkezés és Vizsgák

Jelentkezés

Magát a jelentkezést a Studielink weboldalon hajthatjuk végre.

A jelentkezi procedúra sokáig is eltarthat, főleg a népszerűbb egyetemeken, hiszen sok jelentkezés érkezik. Mindenképpen legyen CVnk és írjunk motivációs levelet is és ezeket ne halasszuk az utolsó pillanatra. Pozitív benyomást szeretnénk kelteni a kiválasztott intézményben es egy utolsó pillanatban leadott jelentkezés egy szétszórt motivációs levéllel nem ezt éri el.

Gyakran kell ajánlás tanároktól/egyetemi professzoroktól, ezt se felejtsük el időben elkezdeni szervezni. Fontos, hogy ilyen esetben nagyon pontosan adjuk meg tanítónknak a procedúra lépeseit, hiszen például gyakran csak internetes regisztráció után tudjak hozzátenni az ajánlást a portfoliónkhoz.

Miután jelentkeztünk az általunk választott intézménybe és remélhetőleg felvettek, a fentebb említett oldalon (Studielink) keresztül tudunk tandíj és egyéb tanulmányi ügyeket intézni. Mindazonáltal gyakran magán az egyetemen/főiskolán kell intéznünk az ilyen ügyeket, de egy Studielink fiók megléte mindenképpen szükséges és hasznos.

Vizsgák

A szükséges pontszámot a Studyfinderben a kiválasztott szaknál láthatjuk. Ezen kívül tudnunk kell igazolni, hogy középfokú tanulmányainkat is sikeresen elvégeztük (érettségi). A magyar érettségit tapasztalatok alapján gond nélkül el szokták fogadni. Intézménytől függően kérhetnek specifikus tantárgyból emelt szintű érettségit.

Az egyetemek nyelvi követelményei általában elég egységesek, szinte mindenhol elvárnak sikeres IELTS vagy TOEFL nyelvvizsgát.

Személyes tanácsok

Bérlés (Amszterdam)

Amszterdamban lakást találni nem egyszerű feladat, pláne nem gyorsan. A lakásügynökségek általában elég drágák es 1-1,5 havi bérleti díjat kérnek, ha sikerült lakást találni, ami egy 2 személyes, 1000 eurós lakásnál jelentős összeg. Érdemes már kiutazás előtt kapcsolatba lépni az egyetemmel, ők gyakran vannak kapcsolatban housing cégekkel. Ezen kívül az expatriates.com oldalon is sok hirdetőt tálalunk. Az egyik leghasznosabb oldal a www.kamernet.nl . Itt egy 10 eurós regisztrációs költség ellenében 1 hónapig böngészhetünk és jelentkezhetünk az általunk beállított szűrők alapján kidobott lakásokra. A választék nagy és a visszajelzések általában elég gyorsak, úgyhogy érdemes lehet ebbe befektetni.

Önkormányzat

Ha tálaltunk lakást a következő lépés az önkormányzaton (Gemeente) való bejelentkezés. Ezáltal kapjuk meg az úgynevezett BSN számot (Burgerservicenummer) amire szükségünk van a bankszámlanyitáshoz és később a munkavállaláshoz. Próbáljunk minél előbb időpontot kérni és elintézni ezt, mert munkakeresésnél BSN szám nélkül szinte szó nélkül elhajtanak, így nem érdemes addig halogatni, amikor már az ajtóban van egy munkalehetőség.

Közlekedés

A városban

A közlekedés elég drága, ha az ember folyton 1 órás(2,7€) vagy napos (7€)jegyeket vesz, jobban megéri úgynevezett OV Chipcardot igényelni. Erre a termináloknál tudunk pénzt tölteni es az utazás hosszúságától függően veszi le a pénzt. Ha biciklizésre adjuk a fejünket, akkor mindenképpen ruházzunk be egy minőségi bicikliláncra, hiszen egy jó biciklire felfigyelhetnek a tolvajok.

Kijutás

Ha sikeresen felvettek minket választott intézményünkbe, akkor ideje kijutási módszer után nézni. A Malév megszűnése óta a KLM vette át a járatok többségét. Ha Amszterdamba megyünk, olcsóbb alternatíva lehet Eindhovenbe menni es utána átbuszozni/vonatozni, de jó fapados ajánlatokat is tálalhatunk az interneten.

Szolgáltatások

A külföldi kártyáról való pénzfelvétel ára elég borsos, úgyhogy ha megvan a BSN számunk próbáljunk minél előbb egy bankszámlát nyitni. A két legnépszerűbb bank az ABN Amro es a Rabobank. A Rabobanknak van egy számlavezetési díjjal nem rendelkező Student csomagja, ez általában megfelel a hétköznapi bankolási igényeknek.

Szórakozás

Ha bulizni támad kedvünk, akkor mindenképpen látogassunk el Amszterdamba. A Leidseplein vagy a Rembrandtsplein két olyan hely, ahol mindig van élet. A partyflock.nl oldal segítséget nyújt a legjobb buli kiválasztásában. Magyarországgal ellentétben itt hajnali 4-5kor már zárnak a helyek, úgyhogy mindig legyen egy afterparty ötlet a tarsolyunkban.

Nyitvatartások

Fontos megemlíteni, hogy csütörtök kivételével a legtöbb bolt 5-6 körül bezár, úgyhogy ha shoppingolni akarunk, azt korán intézzük el. Alkoholt (kivéve sör és bor) csak az italboltokban lehet venni, amik 21-22 óra körül zárnak, úgyhogy érdemes itt is korán betárazni.