KÜMA

Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete

Nagy-Britannia

Első lépés: Tájékozódás

 • Információk a brit oktatási rendszerről (az oldal alján tételesen megtalálod a nagy britanniai tanulásra való jelentkezéshez szükséges információkat): educationuk.org.

 • A jelentkezés a ucas.com oldalon keresztül zajlik - olyan ez, mint Magyarországon a felvi.hu. Ugyanitt találhatsz kurzuskeresőt, amivel régió, egyetem/főiskola, kurzustípus, valamint tantárgyak szerint kereshetsz: ucas.com.

 • A yougo.co.uk oldalon egy nagy-britanniai oktatással kapcsolatos fórumot találsz, ahol nagy-britanniai egyetemre jelentkező emberekkel ismerkedhetsz és beszélgethetsz.

 • Gondold végig milyen szakra és melyik városba jelentkeznél legszívesebben, illetve hol tudod megoldani önmagad finanszírozását. A szakokkal kapcsolatosan érdemes egyetemi rangsorokat végignézni.

Második lépés: Jelentkezés

Először is, határidők. A jelentkezésre három határidő van kijelölve, oktatási intézménytől, illetve kurzustól függően:

 • Október 15: az oxfordi és cambridge-i egyetemek összes képzésére, valamint minden orvosi, fogorvosi, állatorvosi szakra való jelentkezés vége.

 • Január 15: a fent említett egyetemek és szakok, illetve azon művészeti- és dizájn szakok kivételével, amelyek jelentkezési határideje március 24-e a többi oktatási intézménybe/szakra való jelentkezés határideje.

 • Március 24: jelentkezési határidő azokra a művészeti- és dizájn szakokra, ahol a jelentkezési határidő nem az általános január 15.

Mint az előbbi pontban említettük, egy központi jelentkezést kell kitölteni a ucas.com nevű honlapon, ami a következő részekből áll:

 • Személyes adatok, korábbi oktatási intézmények, munkahelyek

 • Eddig elért vizsgaeredmények és további vizsgaszándékok megadása, várt vizsgaeredményekkel (predicted grades) kiegészítve.

 • Motivációs levél (personal statement) írás (ehhez érdemes végigböngészni a szakleírásokat a választott egyetemek honlapján. Van, ahol külön jelzik, hogy milyen emberekre várnak, áttételesen tehát azt, hogy mit szeretnének látni a motivációs leveledben).

 • Ajánlás beszerzése egy középiskolai tanártól (a tanárodat fel kell kérned élőben, majd a ucas felületen megadva az adatait - email cím - az ajánlást be tudják küldeni a ucas online felületén). Akárcsak a motivációs levelet, ezt is érdemes offline megírni szövegszerkesztő programban, és csak ezt követően, készen feltölteni. Oda kell figyelni, hogy mind a personal statement, mind a tanár által írt referencia a megadott karakterszám kereten belül legyen.

 • Egyetemek, szakok kiválasztása (legfeljebb öt lehetőség), a sorrend nem számít

 • Jelentkezési díj fizetése (változó, 10-25 GBP).

A UCAS jelentkezést érdemes minél hamarabb elküldened, lehetőleg két-három héttel a végső határidő előtt, mert így gyorsabban várható visszajelzés, és nagyobb esély van a kedvező válaszra. Az egyetemek értékelik, ha valaki nem az utolsó pillanatban küldi el a jelentkezését. A kiválasztott egyetemek vizsgáid, vizsgaszándékaid, motivációs leveled és ajánlásod alapján mérlegelik a jelentkezésed. Válaszuk (amit rendesen a ucas rendszerén keresztül küldenek) háromféle lehet:

 • Feltétel nélkül felvesznek már megszerzett vizsgáid alapján (unconditional offer).

 • Feltételes ajánlatot kapsz (conditional offer). Ezek a feltételek a még előtted álló (érettségi) vizsgákra vonatkoznak (minimum jegyek, átlag amit egyes tantárgyakban avagy az összes vizsgádon el kell érj). Ha teljesíted a feltételeket, akkor automatikusan felvesznek.

 • Elutasító választ kapsz. Ha minden intézmény elutasított, pótfelvételire van lehetőséged. Az augusztusban megnyíló „Clearing”-en keresztül tudsz olyan egyetemekre illetve szakokra jelentkezni, ahol még van hely és olyan követelmények vannak, amelyeket vizsgaeredményeid alapján teljesítettél. Ha ez a helyzet merül fel, akkor nagyon gyorsan kell cselekedni, mert a szabad helyek pillanatok alatt feltöltődnek.

Az ajánlatokra háromféle választ adhatsz:

 • Elfogadod, első helyen (firm acceptance) - csak egy egyetemet jelölhetsz meg így. Ha az feltétel nélküli ajánlatot küldött, nincs több dolgod, oda föl vagy véve. Ha feltételes ajánlatot küldött, akkor már csak annyit kell tenned, hogy a levelükben előírt feltételeknek megpróbálsz eleget tenni.

 • Biztonsági helyként fogadod el (insurance acceptance). Ha első helyen is feltételes ajánlatot fogadtál el, lehetőséged van egy másikat így második helyen megjelölni. Így, ha az első feltételeit nem teljesíted, de biztonsági választásodét igen, oda felvesznek.

 • Elutasíthatod az ajánlatot. Ha több mint két helyről kapsz valamilyen kedvező ajánlatot, akkor csak kettőt tudsz elfogadni (egy firm és egy insurance), a többit köteles vagy visszautasítani. Érdemes nagyon végiggondolni, mert sorrendmódosításra később nem lesz már lehetőség.

Ha válaszoltál az ajánlatokra (ha január 15-ig jelentkeztél, a határidő május 9!), akkor már "csak" a vizsgáid vannak hátra. Amikor azok eredménye megvan, el tudod küldeni őket az egyetemednek, hogy bizonyítsd, teljesítetted a kért feltételeket. (Ezzel kapcsolatban vedd fel a kapcsolatot a kiválasztott egyetemmel.)

Harmadik lépés: Vizsgák

Érettségi

A nagy britanniai egyetemeken - elvileg - elfogadják a magyar érettségit. A biztonság kedvéért természetesen nem árt tőlük közvetlenül megkérdezni, azzal együtt, hogy pontosan milyen és milyen szintű érettségiket várnak, de általánosságban megfogalmazható, hogy ahány "A level"-t várnak el, annyi emelt szintű érettségid legyen (ez az educationuk.org oldal szerint két vagy három emelt szintű vizsgát jelent).

A tantárgyakra vonatkozólag érdemes továbbá megnézni az intézmény honlapját.

IB Diploma Program

Az IB diploma legfontosabb jellemzője az, hogy nemzetközileg elfogadják az egyetemeken. Az IB program önállósságra, kreativitásra és kritikus gondolkodásra nevel. Ezek a készségek jól hasznosíthatóak a brit egyetemeken (de tulajdonképpen minden egyetemen). Ezért, aki időben elkezd a külföldi továbbtanuláson gondolkodni, az IB diploma lehet az első ésszerű befektetés. Az IB program nem olcsó, és Magyarországon csak néhány gimnáziumban lehet elvégezni (például Karinthy Frigyes Kéttannyelvű Gimnázium, BISB, AISB). Ettől függetlenül egyszerűbb egy IB diplomával külföldre menni, mivel nemcsak hogy egyszerűbben elfogadják nemzetközi egységessége miatt, de mivel az IB programban minden tantárgyat angolul tanulnál, a nyelvvizsga alapkövetelményt is ki tudod váltani a diplomával. Tehát az IB diploma megszerzésével Cambridge Advanced English nyelvvizsgával egyenértékű igazolást kapsz.

Az egyetemek honlapján mindig fel van tüntetve, hogy hány IB pont az elvárás bizonyos szakokra, illetve specifikusabb szakoknál az is feltétel, hogy például matematikát emelt szinten tanulj. Az ilyen részletekre mindenképp oda kell figyelni a jelentkezésnél.

IELTS

Nyelvvizsga, amellyel az egyetemi szintű angol nyelvtudás meglétét ellenőrzik az egyetemek.

 • elengedhetetlen, mindenhol megkövetelt, és mindenhol elfogadott (az egyetlen kivétel IB diploma megszerzése esetén merül fel: az kiváltja a nyelvvizsgát)

 • hallott-, és olvasott szövegértés, íráskészség, beszéd

 • mindegyik szekcióban 1.0-tól 9.0-ig terjedő skálán kapsz eredményt (a skála féljegyenként nő, a végleges jegyedet pedig ezek átlaga adja ki, ugyancsak fél jegyre kerekítve). A legtöbb intézményre alapképzésre (undergraduate) jelentkezőktől 6.0-6.5-ös átlagot várnak. (Ettől azonban egyes egyetemek eltérhetnek: a London School of Economics például legalább 7.0-ás eredményt vár el minden szekcióban.)

 • Minden vizsgázó ugyanolyan vizsgát ír; 4.0-5.0 közt B1, 5.5-6.5 közt B2, 7.0-9.0 között pedig C1 nyelvvizsgaként honosíthatod.

 • A vizsgára jelentkezni a British Council weboldalán keresztül tudsz jelentkezni.

 • Vizsgadíj: 48 000 Ft

 • További információt a British Council honlapján vagy az ielts.org oldalon találsz.

 • Más nyelvvizsgák is elfogadottak, például CAE (Certificate in Advanced English), TOEFL, stb., erről pontos listát az első pontban megjelölt honlapon találhattok, illetve adott esetben az egyetem honlapján.

Személyes tanácsok

Időben kezdd el a jelentkezést.

A jelentkezés általában már szeptembertől kezdve lehetséges, és általában január 15-ével zárul (bár egyes intézményeknél ez változik, ld. a "Jelentkezés" menüpontot). Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, a motivációs levél megírása és a referencia "behajtására" érdemes elegendő időt hagyni. Ha ezeket összecsapod/nem hagysz elég időt a referenciát író tanárnak, az a jelentkezés sikerességén is megmutatkozhat.

A personal statement megírása

Használd ki a megadott karakterszám korlátot, lássák hogy van miről mesélned. Figyelj nagyon a helyesírási hibák elkerülésére (ne bízz a helyesírás ellenőrzőben, olvastasd át több emberrel). Próbálj valamilyen módon egyedi esszét írni, amely felhívja majd az egyetem érdeklődését, kerüld a közhelyeket. Legyél meggyőző és minden egyes mondatnak jelentőségteljes tartalma legyen. Indokold meg mindig, hogy amit írtál miért jó és miért jó az egyetemnek, hogy te ezt csinálod. Az interneten nagyon sok personal statement mintát találsz, amiből ötletet meríthetsz, de vigyázz a plágiumra, azt nagyon szigrorúan ellenőrzik. Mind az esetleges nyelvtani hibák kiszűrése végett, mind tartalmi szempontok miatt érdemes átnézetni a szöveget másokkal. Olyan embereket válassz, akikben megbízol és akik (építő jellegű) kritikát tudnak megfogalmazni. Ez nem az a pillanat, amikor vállon kell veregettetned magad valaki mással, arra ráérsz, ha már felvettek.

Sok helyre jelentkezz.

Bár kihasználni mind az öt lehetőséget drágábbá teszi a folyamatot, de csak 10-15 fonttal (kb. 3500-5250 Ft), ami eltörpül a kinti életed költségei mellett; megéri tehát élni a lehetőséggel és kihasználni az összes lehetőséget, még ha ez több munkával is jár. Biztos van egy vagy két hely ahova a legjobban be szeretne az ember jutni, de sok vasat kell a tűzben tartani. Ha mindenhova felvesznek, akkor pedig lehet válogatni.

Tanároknak pontosan, és a lehető legegyszerűbben...

...mondd el, hogy mit kell csinálniuk, mert a magyar tanároknak a nagy britanniai jelentkezési rendszer teljesen szokatlan és hajlamosak megijedni/halogatni/nem érteni/hanyag munkát végezni. Fontos, hogy tudják milyen szakra jelentkezel, nehogy a versíró tudásodat dicsérjék, miközben matek szakra szeretnél menni. Fontos, hogy a tanár által írt referencia csupa releváns infót tartalmazzon rólad, tele konkrétumokkal és nem csak üres általánosításokkal. Ha teheted olyan tanárt kérj fel erre a feladatra, aki jól ismer téged és tudod, hogy fontos neki a sikered, ezért a lehető legjobb tudása szerint fogja megírni a szöveget. Hogy a legjobban sikerüljön a referencia, tanácsos átbeszélni a tanárral a szöveget, hogy ki lehessen szűrni a hibákat.

Intézmények

Cass Business School