KÜMA

Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete

Spanyolország

Első lépés: Tájékozódás

Információk a Spanyolországban induló képzésekről a lejjebb található linken érhetők el:

studyineurope.eu

Itt tudsz tájékozódni, hogy mi hol van, és mennyibe kerül. A képzések nevére kattintva egyből eljuthatsz az adott Egyetemek honlapjaira, ahol további információkat böngészhetsz a képzésről.

Második lépés: Jelentkezés és Vizsgák

Amennyiben megvan a kívánt úticélod, a jelentkezés a következő képpen zajlik:

Jelentkezni az UNED-en keresztül kell, e link alatt: UNED

Itt lehet letölteni a jelentkezési lapot, amit az alábbi címre kell visszakldeni.Csatolni kell a következő iratokat:Személyigazolvány-másolat, vagy útlevél-másolat, érettségi bizonyítvány, ezen kívül az egyetemre történő bekerüléshez szükséges felvételi vizsga bizonyítványa (Prueba de Acceso)

UNIVERSIDAD NACIONAL DE EDUCACIÓN A DISTANCIA SECCIÓN DE ACCESO II (Acceso UE) Calle Juan del Rosal, 14 (Ciudad Universitaria) 28040 MADRID - SPAIN (EU)

  • Határidő az Októberben kezdődő képzésre Június első hete.
  • Pótfelvételi: Szeptember első hete.
  • Határidő az Februárban kezdődő képzésre December első hete.

Ha sikeresen átmész ezen a folyamaton akkor 3 hónapon belül kapsz egy ’belépési engedélyt’ ("Credencial de acceso"), amit el kell küldeni a választott egyetemednek.

Tandíj

Az oktatás tandíjköteles. A diákok a felvett tantárgyak kredit értékében kötelesek tandíjat fizetni. Az Oktatási Minisztérium minden évben meghatároz egy keretösszeget. Az egyetem helye szerinti autonóm közösségek határozzák meg ebből, hogy mennyit kell fizetni az adott tanulmányért. A kurzusokért fizetett tandíj összege eltérő, a 2009/2010-es tanévben a legolcsóbb 9,50 euróba, míg a legdrágább 53 euróba került.

Anyagi támogatás

Az Oktatási Minisztérium számos ösztöndíj és támogatási lehetőséget biztosít azoknak a diákoknak, akik teljesítik az előírt követelményeket. A támogatások összege, illetve lehetősége nagymértékben függ a család anyagi helyzetétől, illetve a diák tanulmányi eredményétől.

Itt megtalálod e legtöbb ösztöndíj lehetőséget és kiválaszthatod ami a legkedvezőbb számodra.

Nem mindegyik ösztöndíj vonatkozik EU-s állampolgárokra ezért figyelmesen olvasd át, hogy melyik ösztöndíjnak milyen feltételei vannak.

mecd.gob.es

Bizonyítványok elismertetése

A középiskola bizonyítványok elismertetéséért a nemzeti minisztérium a felelős. Spanyolországban az európai érettségit és a nemzetközi érettségit egyenrangúnak tekintik a spanyol érettségivel.

A főiskolai diplomákat az érintett felsőfokú intézmény bírálja, és abban az esetben ismeri el őket, ha az elvégzett tanulmányok megfelelnek az egyetem első éves oktatási anyagának. Ellenkező esetben a jelentkezőnek a normál felvételi procedúrán kell átesnie. Az írásbeli kérelemhez csatolni kell a nemzetiséget igazoló dokumentumokat, az eredeti diploma másolatát és a tanulmányokat igazoló dokumentumokat.

Diplomák elismerése

A más tagállamban megszerzett szakképesítések, illetve diplomák elismerésében az EU tagállamaiban működő ún. NARIC központok foglalkoznak: enic-naric.net

Spanyolországi NARIC központ elérhetősége:

enic-naric.net

Az elfogadási kérelmeket Spanyolországban az Oktatási, Szociális és Sportminisztériumhoz kell benyújtani.

További információ a spanyol oktatási rendszerről az Oktatási Minisztérium honlapján (Ministerio de Educación) található, valamint ezen az oldalon olvasható.

Visa

EU tagállamok állampolgárai diákként tartózkodhatnak Spanyolország területén, ha beiratkoztak egy regisztrált oktatási intézménybe, anyagilag finanszírozni tudják ott tartózkodásukat, és megfelelő betegbiztosítással rendelkeznek, amely biztosítja, hogy nem jelentenek terhet az ország társadalombiztosítási rendszerére nézve.

A Spanyolországban tanulni kívánó uniós állampolgárságú diákoknak, ha 3 hónapnál kevesebb időt töltenek az országban (pl.: nyári kurzuson vesznek részt) és elegendő érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal rendelkezniük. Ha hosszabb tanulmányokat kívánnak folytatni, az úgynevezett N.I.E. számot kell kérniük a tartózkodási helyük szerint illetékes rendőrkapitányságon.

Személyes tanácsok

Sok helyre jelentkezz

Utolsó információnk szerint a befizetett 40€-os általános díj után nincsen plusz költség a szakok jelentkezésére.

Akár 10 szakra is jelentkezhetsz egyszerre. Viszont! azt ne felejtsd el, hogy a legtöbb szak katalánul vagy spanyolul indul és általában az angol szakok drágábbak.

Személyes tapasztalat:

Székely Csilla:

„Regisztrálnod kell az UNED honlapjára – nekem 2 éve 40Euróba került - a kitöltött jelentkezési lappal, a fizetési igazolással, illetve a 11., 12. végi bizonyítványaiddal, az érettségi bizonyítványoddal, egy személyazonosító igazolvánnyal. A másolatokkal el kell menni egy UNED irodába, hogy ők lepecsételjék őket, és utána tudod feladni őket az UNED címére. Ezután várni kell a ’CREDENCIAL’-ra ami egy rózsíszínű papír, és az itteni PAU-nak megfelelő jegyedet tartalmazza. Ezután regisztrálnod kell a gencat-educació oldalán, ahol később a felvételit meg tudod csinálni itthonról, vagy a rambla melletti kis utcában lévő irodájukben személyesen. A beiratkozásra ezzel a papírral és a személyiddel/útleveleddel már mehetsz is a legközelebbi preinscripcióra és megjelölheted a szakot amelyiket szeretnéd és már csak várnod kell, hogy felvegyenek”