KÜMA

Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete

Dánia

Tájékozódás és Jelentkezés

A jelentkezés menete

A Dániába való jelentkezésnek két módja van: a Study in Denmarkon keresztül daniaitovabbtanulas.dk vagy önállóan. A Dániai továbbtanulás végigsegít téged, ingyen és bérmentve, mindössze egy középfokú angol nyelvvizsga kell hozzá, hogy elfogadjanak. A weblapjukon mindent megtalálsz a jelentkezéssel kapcsolatban.

Azoknak, akik bátrabbak, vakmerőbbek vagy többre vágynak, az én utamat ajánlom. Ezt fogom most ismertetni.

A jelentkezés február 1-től március 15-ig tart. Itt kell regisztrálnod: optagelse.dk

Először az egyetemek honlapján kell kiválasztanod a programot, majd az optagelsén kell a profilodon egy listát csinálni, összesen 8 programot jelölhetsz be, de három-négynél többet nincs értelme. Ide kell feltöltened azokat a dokumentumokat is, amiket az egyetem honlapján a Requirements menüpont alatt találsz.

A nemzetközileg elismert nyelvvizsgán kívül, amely vagy IELTS, TOEFL vagy Cambridge, szükség lesz néhány személyes dokumentumra (útlevél, személyi), igazolás a középiskoládtól, ha még nem érettségiztél, az év végi bizonyítványok, angol fordítással. Sok intézmény kér egy Motivation Lettert, ebben érdemes leírni a programmal kapcsolatos tapasztalatokat. Továbbá szükség lesz egy „Predicted Results of the Final Exam” dokumentumra, ha még nem érettségiztél le. Ezen fel kell sorolnod az érettségi tantárgyakat és meg kell kérned a szaktanárokat, hogy adjanak egy jegyet, amit az érettségin várnak tőled. Postázni egyedül az ún. Signature Page-t kell az egyetemekre, amely az aláírásoddal hivatalosítja a jelentkezésedet.

Az érettségi bizonyítványt, miután megkaptad, fel kell tölteni, angol fordítással a dokumentumok közé.

Az eredményt egyetemtől függően, de általában július végén kapod meg egy levél formájában. Ha felvettek, egy heted van visszaigazolni, hogy elfogadod-e az ajánlatot. Amennyiben a jelentkezésed sikertelen volt, az optagelse fog egy levelet küldeni.

Nyelvvizsgák

IELTS

Nyelvvizsga, amellyel az egyetemi szintű angol nyelvtudás meglétét ellenőrzik az egyetemek.

 • elengedhetetlen, mindenhol megkövetelt, és mindenhol elfogadott (az egyetlen kivétel IB diploma megszerzése esetén merül fel: az kiváltja a nyelvvizsgát)

 • hallott-, és olvasott szövegértés, íráskészség, beszéd

 • mindegyik szekcióban 1.0-tól 9.0-ig terjedő skálán kapsz eredményt (a skála féljegyenként nő, a végleges jegyedet pedig ezek átlaga adja ki, ugyancsak fél jegyre kerekítve). A legtöbb intézményre alapképzésre (undergraduate) jelentkezőktől 6.0-6.5-ös átlagot várnak. (Ettől azonban egyes egyetemek eltérhetnek: a London School of Economics például legalább 7.0-ás eredményt vár el minden szekcióban.)

 • Minden vizsgázó ugyanolyan vizsgát ír; 4.0-5.0 közt B1, 5.5-6.5 közt B2, 7.0-9.0 között pedig C1 nyelvvizsgaként honosíthatod.

 • A vizsgára jelentkezni a British Council weboldalán keresztül tudsz jelentkezni. Vizsgadíj: 48 000 Ft

 • További információt a British Council honlapján vagy az ielts.org oldalon találsz.

 • Más nyelvvizsgák is elfogadottak, például CAE (Certificate in Advanced English), TOEFL, stb., erről pontos listát az első pontban megjelölt honlapon találhattok, illetve adott esetben az egyetem honlapján.

TOEFL Internet Based Test (TOEFL iBT)

Nyelvvizsga, amellyel az egyetemi szintű angol nyelvtudás meglétét ellenőrzik az egyetemek.

 • elengedhetetlen, mindenhol megkövetelt, és mindenhol elfogadott

 • hallott-, és olvasott szövegértés, íráskészség, beszéd

 • 4 * 30 = 120 pont, ebből 85 a legtöbb egyetemre elég, csak a legjobb sulik kérnek annál többet (pl. Stanford 105, MIT 100)

 • Minden vizsgázó ugyanolyan vizsgát ír; 66 ponttól honosítható egy B2-es középfokú nyelvvizsgára, 83 ponttól C1-es felsőfokúra

 • Felkészítő "Workshop"-ok amerikai oktatóval a Fulbright intézetben. (5000 Ft)

 • A Workshop menete:

  • A vizsga általános ismertetése

  • Az egyes részek részletesebb áttekintése

  • Vizsgatippek, trükkök

  • Lehetőség számítógépes gyakorlásra

 • A díj tartalmaz:

  • A prezentáció diasorát, és egyéb fénymásolatokat

  • korlátlan gyakorlati lehetőséget (egyeztetett időpontban)

 • Könyvkölcsönzés szintén a Fulbright intézetben (500 Ft + 5000 Ft letéti díj)

 • Vizsgajelentkezés, további információ: www.ets.org/toefl

 • Vizsgadíj: 220 USD

Lakhatás

Lakhelyet találni Koppenhágában nagyon nehéz. Dánia többi részén (Aarhus, Aalborg) valamivel egyszerűbb és olcsóbb. Ha valaki Koppenhágába készül, érdemes már tavasszal elkezdeni lakást keresni és még akkor is, ha egész nyáron fizetni kell a lakbért, hogy meglegyen a szoba, megéri, hogy ne augusztusban-szeptemberben kelljen az egyetem megkezdése mellett össze-vissza futkosni lakás után.

A lakbér 2000 (1 kr=40 Ft) koronától 5-6 ezer is lehet a fővárosban havonta.

Ha több mint 3 hónapot töltesz Dániában „Residence Permit”-et kell igényelned az egyik Intenational House-ban. Miután megkaptad, ugyanott CPR-számot kell igényelned, ami egyfajta azonosító, személyi szám és egészségügyi biztosítás.

Linkek lakáskereséshez:

Anyagi támogatás

Az oktatás Európai Uniós országból érkező diákoknak ingyenes Dániában. A dán diákok, amíg tanulnak, havonta 2500-5000 koronát kapnak az államtól (100-200 ezer Ft). Ezt az ösztöndíjat (SU) külföldi diákok is megkaphatják, amennyiben hetente 10-12 órát dolgoznak.

Biztosítás

A CPR-szám és a sárga kártya (eg.ügyi kártya) kiváltásával a dán állam biztosít egy háziorvost és ingyenes ellátást (fogorvosit nem). Ha megkaptad a kártyát, akkor a magyar TAJ és EU-s kék kártyát le kell jelentened, vissza kell küldened postán, kitöltött nyomtatványokkal. Ezek után a dán állam fedez. Európai Uniós, kék kártyát a NEM ID-del válthatsz ki, amit bármelyik Borgerservice-ben kiválthatsz. Ez egy biztonsági szám és számkombináció, amit pl. bankszámlát nyitsz, akkor a jelszavad mellett be kell ütnöd. Ezzel a számmal online igényelhetsz dániai kék kártyát, amivel az EU-ban, és így itthon is biztosítva leszel.

Közlekedés

A városban

Érdemes minél előbb beszerezni egy biciklit, mert Koppenhágában mindenhol kiépített bicikliút van és a tömegközlekedés nem éppen olcsó. Egy használt bicikli kb. 1000 korona, míg egy havi bérlet 300. Egy metrójegy 15 korona (600 Ft, ami egy óra hosszáig érvényes). A vonatokra (tog, S-tog), buszokra és a metróra (M1, M2) ugyanaz a jegy érvényes. Ingyenesen csak az S-tog-on lehet biciklit szállítani. Éjjel kötelező a bicikliken a lámpa használata, a bukósisak mindig ajánlott. A metró és a vonat éjjel is jár, kivéve nyáron.

Odajutás

A RyanAir Budapestről Billundba repül, ami 100 kilométerre található Aarhustól, Dánia második legnagyobb városától.

A WizzAir Budapestről Malmö, Sturupra megy, ahonnan Koppenhága belvárosa 45 perc és 100 korona busszal (Neptunbus). A jegyárak a foglalás idejétől függenek, lehet jegyet kapni száz koronáért, de ezerért is kapni. Busszal, majdnem egy napig tart a kijutás. A buszjegy 40000 Ft körül van, Prágán, Berlinen keresztül. (studentagencybus.com, eurolines-travel.com)

Vásárlás

Koppenhága viszonylag drága, a legolcsóbb boltok a Lidl, Aldi, Fotex, Netto, Rema1000. Nagy bevásárlóközpontok nincsenek (Auchan, Tesco, Cora). Koppenhága déli részén található a Field’s, amely Skandinávia legnagyobb plázája, itt van egy nagyobb Billa nevű áruház. Érdemes együtt főzni a többiekkel és egyszerre sokat, így olcsóbban kijöttök.

Munka

Munkát találni elég nehéz, főleg, ha magas igényeink vannak, de a fizetés elég jó (80-120 korona/óra), plusz, ha az SU ösztöndíj is ját mellé (5000korona havonta). Általában szórólapos, mosogatós munkát lehet találni, majd az egyetem 2-3. szemeszterében könnyebb a tanultakhoz kapcsolódó munkát találni.

Szórakozás

A dánok szeretnek szórakozni, inni, és felöltözni. Karácsony előtt, halloweenkor elengedhetetlen, hogy valami egyszer használatos jelmezért több száz koronát fizessenek ki az egyik jelmezboltban, amikkel tele van a város. A bárok nagyon népszerűek, hétvégente mindig megtelnek. A klubbokba korhatáros a bejutás (18-21 év) és általában fizetős (100 korona körül! + ruhatár 20 korona). Egy sör 30-50, egy drink 50-80 korona körül van. A Happy Hour során egy órán át egyet fizet, kettőt kap akció van, ez általában az éjszaka kezdete valamikor 8 és éjfél között. 10 darab shot 100 korona, de a Fisk illetve Sma bla nevű dán medvecukor ízű italokat ellenségeimnek sem ajánlanám illetve, ha meghívnak is visszautasítom.

Az egyetemi illetve kollégiumi partik, vagy házibulik sokkal olcsóbbak és élvezhetőek. A dánok részegen sokkal barátságosabbak, illetve a barátságosak, ne lepődj meg, ha a tegnap esti legjobb barátod másnap rád sem néz. Ugyanez vonatkozik a svédekre és norvégokra, ők sem a legjobb barátok. Viszont, ha befogadnak, vagy inkább hozzád szoknak, akkor nagyon jól el lehet lenni velük.

További linkek: