KÜMA

Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete

Kína

Tájékozódás és Szükséges dokumentumok

Magyarországi egyetemek által szervezett csereprogrammal viszonylag egyszer úton lehet kijutni Kínába, mivel a legtöbb intézménynek van kínai partneregyeteme. Ez nagyban megkönnyíti a kijutást és a papírmunkát, valamint valamilyen anyagi támogatást is nyújt általában. Különben pedig a Jelentkezésnél található két linken és az egyetemek honlapján található információ alapján is lehet jelentkezni. Fontos észben tartani, hogy minden belépéshez kell vízum, és ennek a beszerzése időigényes lehet, ezért időben kell elkezdeni a jelentkezést. Minden egyetem másféle konstrukcióval hívja meg a diákjait, vagy X (tanulói), L (turista), vagy F (business) vízumot kell kiállítania a diáknak miután megkapja az egyetemtől a meghívó levelet és a többi anyagot. Ezekhez esetenként kellhet teljes orvosi igazolás mindenféle betegségről, és érdemes a repülőjegy másolatát is elvinni a konzulátusra (Budapest, Benczúr utca 18). Mindenről legyen másolat, és számolni kell azzal, hogy esetleg a sor miatt nem kerül aznap sorra az ember. További vízum infó: chinaembassy.hu

Ha végül itthon nem voltunk orvosi vizsgálaton, akkor majd kint el kell mennünk (ezt az egyetemek maguk szervezik). Ha egy fél évnél tovább megyünk, ideiglenes letelepedési engedélyt kell majd kint kérvényeznünk (ezt is az egyetem szervezi). Biztosítást is kötelező kötnünk, tehát ezt vagy tegyük meg itthon, vagy majd kint az egyetem megad egy biztosítót. Én a másodikat ajánlom.

Mindig figyeljünk, hogy pontosan azon a papíron legyen minden kitöltve, ahogy meg van hivatalosan adva, mert mindenbe bele tudnak kötni a hatóságok.

Jelentkezés

Peking minden kétséget kizáróan Kína legfontosabb városa egyetemi szempontból. A leghíresebb egyetemeit az alábbiakban lehet csoportosítani:

 • A leghíresebb, nagy hagyományú egyetemek, ahonnan a legtöbb politikus, híres üzletember is végzett: Beijing University, Tsinghua (Qinghua) University. Ezek általános egyetemek, szinte minden szakot oktatnak.

 • Nyelvtanításra specializálódott egyetemek: Beijing Language and Culture University(Kína hivatalos nyelvtanító egyeteme külföldiek számára, 120 000 külföldi diák végzett itt), Beijing Foreign Studies University(minden nyelvet tanítanak itt, még magyar szak is van). Business&közgazdaságtan: Beijing University of International Business and Economics, Renmin University

 • Mérnöki és természettudományok: Beijing Jiaotong University

 • Humán tárgyak: Renmin University

Ezek az intézmények mind ország szinten elsők, vagy másodikak a területükön és oktatnak angolul és kínaiul is, valamint mandarint is, még ha nem is ez a fő profiljuk. Az jelentkezéshez érdemes maguknak az egyetemeknek a honlapját végigjárni, azokon le van írva a hivatalos procedúra. Általános információkért a következő két oldalt ajánlom: ebeijing.gov.cn cucas.edu.cn

Határidők

Program függőek, az egyetemek honlapjáról lehet tájékozódni, de mindig több idővel kell számolni, mint ami elsőre racionálisnak tűnik.

Nyelvvizsgák

Nem jellemző, hogy magas elvárások lennének. Angol programokhoz kellhet egy minimális TOEFL, de nem jellemző. Kínai programokhoz HSK 5 a standard elvárás.

Egyéb tanácsok

Lakhatás

Bérlés

Pekingben a lakásbérlés nem egy egyszerű dolog. Szükséges szinte mindig kínaiul tudni és kell egy kis helyismeret is. Az összes papírmunkához kell egy hivatalos lakcím is, tehát érdemes először a kollégiumot választani, majd ha nem tetszik, akkor ott helyben elkezdeni keresni valamit.

Kollégiumok

Szinte mindegyik egyetemnek van kampusza és azon belül kollégiuma külön kínaiaknak és külföldieknek. Ezen belül is általában 4, 2, vagy 1 személyes szobák vannak attól függően, hogy mennyit fizet az ember. Gyakran betelnek a jobb helyek, ezért ide is korán jelentkezzünk (általában az egyetemi jelentkezés része a kollégiumi jelentkezés, tehát egy webes felületen keresztül történik meg). A példának kedvéért én egy 2 személyes szobáért fizettem havonta 35 000 FT-ot.

Közlekedés (Peking)

A városban

Nagyon jó tömegközlekedés van, mindenhova megy metró, de ha esetleg nem, akkor busz biztosan. A metróban ki van minden írva angolul, de a buszokon nincs. New York szerűen bárhol le lehet inteni taxit, éjszaka sem kell rá több mint egy-két percet várni és olcsó, tehát nem ragad sehol sem az ember. A taxi sofőr nem beszél angolul, tehát vagy megtanuljuk kimondani, hogy hova szeretnénk menni, vagy leíratjuk előre egy papírra. Ne kezdjünk el hőbörögni, ha 2-3 yuannel többet kér a taxis, mint ami az órán van, az egy hivatalos díj.

Odajutás

Van direkt járat(Hainan airlines), de érdemes a skyscanner.com-on utánajárni, hátha van olcsóbb opció. (A szerző szeméyes tapasztalai: Én Aeroflot/Aerosvit vagy Quatarr-al szoktam jönni, a Quatar zseniális, Aeroflot elfogadható, Aerosvit túlélhető). A reptérről megy be gyorsvonat, meg vannak taxik, az is max 130 RMB-ba kerül.

Szolgáltatások

ATM mindenhol van, bár külföldi kártyáról kicsit drága. Az egyetemetek általában nyittatnak diákjaikkal egy hivatalos számlát, hogy az egyetemi pénzügyeket azon keresztül intézzék. Erre lehet utalni, majd ingyen levenni róla pénzt. Dollárban vagy Euróban érdemes utalni és mindig legyen kéznél az útlevelünk, ha pénzt akarunk váltani, csak azzal engednek.

Munkavállalás

Ez egy kicsit nehezebb ügy a vízum miatt. Feketén való munkavállalásért kiutasíthatnak az országból, hivatalos munkához pedig külön vízum kell egy csomó papírmunkával. Viszont európaiként csomó kisebb munkákat kaphat az ember, pl. angol tanítás, reklám szereplés, stb.. Egész jól lehet keresni ezekből.

Szórakozás (Peking)

Wudaokou, Sanlitun, Houhai és 798 a fő úticélok. Minden hemzseg a külföldiektől. A bulik jók és minden nap van belőlük elég. A helyi italok (pl. helyi sör) a boltokban nagyon olcsók, de a klubokban minden drága, tehát igyunk előre!

Egyéb személyes tippek

 • Érdemes sok készpénzt magunkkal vinni. Egy csomó dolgot azonnal ki kell majd fizetni, pl egy fél évre előre a kollégiumot, biztosítás, telefon, bérlet, stb.. Amíg nincs számlánk, egyszerűbb készpénzzel gazdálkodni.

 • Vigyél gyógyszereket, krémeket, mindent. Egy csomó dolog nincs kint, ami innen természetesnek tűnik, és ez gyógyszerekben elég kritikus tud lenni.

 • Katasztrofális a levegő, erre érdemes felkészülni. Kiszárítja a bőrödet és a szádat, és kint szinte minden krém fehérít, tehát ha nem akarsz fehéredni, akkor vigyél magaddal eleget!

 • Ne legyél olyan, mint a kint tanuló külföldiek nagy része, tanulj meg kínaiul. A legtöbben úgy állnak neki, hogy nehéz, ezért el se kezdik. Nem mondom, hogy könnyű, de ha ráfekszik az ember, egy év alatt meg lehet tanulni annyira beszélni és írni, hogy hétköznapi beszélgetésekbe be lehessen kapcsolódni, vagy hogy egy egyszerűbb szöveg elolvasása ne okozzon gondot. A kínaiak teljesen más emberként bánnak veled, ha tudsz kínaiul és csak akkor tudod megérteni a társadalmukat, ha a nyelvet is ismered.

 • Egyél kínai dolgokat! Próbálj ki mindent, az utcai sütögető helyeken van a legjobb kaja, de csak bízd magad rá helyiekre, hogy vigyenek el jó helyekre. Olyan élményekben lehet részed, amire gondolni sem tudsz

 • Ne kényelmesedj el! Erőltesd az elején a kínaiakkal való kapcsolatot, ha belekerülsz a köreikbe, sokkal izgalmasabb lesz az éved.

 • Menj ki a városból! Egy csomó látványosság van Peking közelében, például a nagy fal különböző szakaszai 1-2 órára pekingtől is teljesen bejárhatók. Elképesztő kilátás és végre tiszta levegő.