KÜMA

Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete

Ausztria

Tájékozódás és Jelentkezés

  • Mindenképpen érdemes tájékozódni jelentkezés előtt akár az egyetemek vagy a hallgatói önkormányzatok weblapjain a Bewerbung, Zulassung címszavak alatt (egyetemi elérhetőségek és szakiránykereső a Linkek menüpontban).

  • Első körben a legtöbb egyetem online regisztrációt ír elő. Meg kell adni a személyes adainkat, mielőtt aztán személyesen aláírhatnánk és leadhatjuk a jelentkezést és az ehhez szükséges papírokat. A regisztráció végén e-mailben értesít a rendszer és küld egy előzetes regisztrációs számot. Ezután lehet bemenni az egyetem tanulmányi osztályára (Studienabteilung).

  • Az érettségi német nyelvű fordítását minden esetben le kell adni (kivéve ha német-magyar, két tannyelvű). Mesterképzés esetén az alapképzést igazoló bizonyítvány is természetesen feltétel. Hogy melyik egyetem mit fogad el hivatalos fordításnak, ezt maguk döntik el. A legritkább esetekben lehetséges, hogy a magyarországi fordításoknál még egy osztrák bejegyzett fordító hitelesítését (ellenőrzi és pecséttel látja el) is kérik. Ilyenkor érdemes akár félhivatalos úton lefordíttatni és az Ausztriában bejegyzett fordítóknál hitelesítést kérni (Bécsben bejegyzett hivatalos fordítók). A bécsi nagykövetség konzuli osztályán ugyancsak lehet hitelesítésért folyamodni (konzuli hitelesítés, elérhetőség, díjak). Az elfogadott fordításokról az adott egyetem honlapján érdemes tájékozódni.

  • A jelentkezés EU-s diákok esetében abban az esetben, ha nincsen egységes felvételi vagy egyéb korlátozás, akár a félév kezdetekor is lehetséges még. Viszont érdemes határidőként venni a nem EU-s diákoknak kitűzött határidőt. Így az őszi félévre (Ausztriában téli) legkésőbb augusztus 1., a tavaszi félévre (Ausztriában nyári) pedig január 31. Ajánlatos minél előbb beadni a jelentkezést, hiszen jellemzően a tantárgyfelvétel már a félév kezdés (október, ill. március) előtt részben lezárul. Általánosságban elmondható, hogy minden félév teljes félév, viszont pl. a mesterképzésben jellemző, hogy csak az őszi félévben lehetséges elkezdeni a tanulmányokat és a jelentkezési határidő akár már június is lehet.

  • Ha a jelentkezést rendben találják, akkor postán értesítenek a beiratkozás lehetőségéről (Zulassungsbescheid). Ezzel a papírral személyesen kell a tanulmányi osztályon elintézni az utolsó formaságokat. Így befizetni a kötelező osztrák hallgatói önkormányzati tagdíjat (ÖH-Beitrag 17,00 Euró/félév) és az egyetem hallgatói igazolványát is kiváltani (egymagában nem jogosít fel kedvezményes utazásra Ausztriában, erről és egyéb kedvezményekről a diákigazolvány menüpontunkban olvashatsz az egyetemek oldalán).

  • Az általános tandíjmentesség minden egyetemre és EU-s hallgatóra vonatkozik Ausztriában (a Fachhochschule-rendszer kivétel), viszont a hallgatói önkormányzati tagdíj kötelező. Ennek befizetése a félévenkénti beiratkozással (Inskription, Rückmeldung) együtt történik. Tandíjat annak kell fizetni, aki túllépi az adott képzés minimális félévszámát és az ehhez hozzáadandó türelmi féléveket (Toleranzsemester), ennek mértéke félévenként 363 Euró. Tanulmánykhoz kapcsolódóan nagyobb kiadást jelenthet a tankönyvek megvétele. Ösztöndíjakról és támogatásokról az alábbi linken található információ: stipendium.at

Egyéb tanácsok

Lakhatás

A lakásbérlés kétféleképpen történhet. Vagy ingatlanoson keresztül, vagy magán úton. Ha ingatlanoson keresztül akarunk lakást bérelni, akkor számolni kell azzal, hogy elkérik a lakás 2 havi bérleti díját honoráriumként, amit a magánúton történő bérlésnél nem kell kifizetni. Kauciót mindkét esetben kell fizetni, ami szinte mindig 3 havi lakbér, de ezt visszaadjak a kiköltözés után, ha mindent rendben találtak (általában ki kell festeni és takarítani, akkor szinte biztos, hogy nem lesz gond). Több honlapot lehet találni mindkét opcióhoz. Ha magán úton szeretnétek lakást bérelni, akkor vagy ismerősön keresztül lehet ezt megtenni, vagy fizetős honlapon keresztül, ahol egy adott összeg befizetése után lehet keresgélni a „provizio” mentes lakásokat. Mindkét megoldásnak vannak előnyei. Ha ingatlanostól történik a lakás bérlés, akkor van egy fajta biztosíték, hogy ha bármi történik, amit nektek kell fizetni, akkor visszakaphatjátok a teljes összeget, de legalábbis egy részét biztosan. A kaucióval kapcsolatban érdemes odafigyelni, mivel sok helyen próbálhatnak meg átvágni, érdemes részletesen utána járni.

Immobilienen keresztül:

immo.at

immoads.oe24.at

willhaben.at

Privát:

wohnnet.at

privatimmobilien.at

Lakásárak a bérlők létszámától es kerülettől függően változhatnak.

Önkormányzat

Minden esetben be kell jelentkezni az önkormányzatnál, amihez csak a személyi igazolvány es az önkormányzatnál felvehető adatlap szükséges (Amit privát lakásnál a tulajdonosnak kell aláírnia, ingatlanos lakásnál pedig az ingatlanosnak, anélkül nem megy). Például ha többen szeretnénk bejelentkezni egy lakásba, arról a tulajdonosnak minden esetben tudnia kell, hiszen ő írja alá az adatlapot.

Biztosítás

Az EU kártya alapvetően elég. Ezt Magyarországon ki lehet váltani és a magyar TB befizetésével aktiválódik. Ez természetesen csak arra elég, hogy elvigyen a mentő, viszont ha baj van, sürgősségi ellátásra nem jogosít (bár változtatnak a szabályokon időről időre, ennek érdemes előre utána járni). Bővebben információ ezzel kapcsolatban az alábbi linken található: euvonal.hu

Közlekedés

A városban

A tömegközlekedés kényelmes és gyors. Bárhova ellehet jutni és hasonlóan Budapesthez, kocsival közlekedni diákként időpocsékolás, mert dugók lehetnek és mind e mellett parkolás is igen bonyolult. Ha mégis autós közlekedés mellett döntenénk, akkor azzal kell számolni, hogy előre meg kell vásárolni a parkolójegyeket. Vannak 30 perces, 60perces, 90perces jegyek, de egyes kerületekben még nincsen „Kurzparkzone”, ahol rövidebb ideig lehet parkolni. A parkolóhelyek száma, akár csak Budapesten, Bécsben is igen korlátozott. Sok esetben biztosabb, ha tömegközlekedés. Tömegközlekedéshez hasznos információkat az alábbi linken lehet találni: wienerlinien.at

Éjszaka

Az éjszakai közlekedés hétvégente nagyon jó. Egész éjjel járnak a metrók az összes vonalon, emellett éjszakai buszok is vannak. Hétköznap ez már sokkal problémásabb, inkább a taxi ajánlott, ami nem olcsó. Az óra 3-4 Euróról indul általában. A fentebb említett linkre ( wienerlinien.at ) kattintva az éjszakai járatokat is megtálaljátok.

Odajutás

Bécsbe nagyon sokféleképpen el lehet jutni, hiszen nagyon sokan utaznak Budapestről. Busszal, vonattal, vagy autóval a legideálisabb.

Busz

Ha busz mellett döntünk, akkor két lehetőség van: az Eurolines vagy az Orangeways. Az Euorolinest azért ajánlott, mert törzsutas kártya kiváltása esetén minden ötödik út ingyen van. Mind e mellett tapasztalatok alapján megbízhatóbb mint az Orangeways.

Autó

Nagyon gyorsan meg lehet tenni a Budapest-Becs tavot: 2-2,5 ora alatt ki lehet érni. Az egész távon végig autópálya van.

Vonat

A busz mellett a legnépszerűbb utazási forma a vonat. Budapestről a Keleti Pályaudvarból indul és Győrön át, Hegyeshalmon keresztül ér Bécs Westbahnhof-ra. A menetidő szűk 3 óra. Ez az utazási forma kényelmesnek mondható, hiszen az Osztrák Vasúttársaság (ÖBB) néhány éve vásárolt új Railjet elnevezésű vonatokat, amelyek bizonyos szakaszokon 160/h-s sebességgel közlekednek és kényelmes ülésekkel vannak ellátva. A jegyárakat illetően, a Budapesten kapható "Bécs Turistajegy" nagyon kedvező, ára e útmutató írásakor 25€ és 4 napig érvényes. Ez annyit jelent, hogy ha az első nap kiutazik vele az illető Becsbe, utána 4 napig bármikor bármelyik szerelvénnyel hazautazhat Budapestre. Ezt a jegyet lehet kombinálni bécsi tömegközlekedési jegy váltásával, amely kivételesen jutányos áron biztosít hozzáférést a város tömegközlekedéséhez. Soha ne felejtsétek otthon a jegyeiteket, mert a büntetés már több mint 100€! Fontos tudni, hogy létezik egy úgynevezett olcsóbb vonatjegy is, neve "Sparschiene", amely korlátozott számban ugyan, es főleg a kora reggeli járatokra, de interneten megvásárolható. Ára 13 €. Ha ilyen jegyet szeretnénk váltani időben kell foglalnunk, mivel csak korlátozott számban kaphatóak.

Utóbbi időben ajánlott helyjegyet foglalni a vonatokra, mert a megnövekedett utazóközönség ellenére nem sűrítették a járatokat. Ennek az lett a következménye, hogy a népszerű szerelvényeken (pl. péntek este Bécs-Budapest vagy vasárnap este Budapest-Bécs) az emberek ülőhely hiányában részben állnak, vagy a WC helységek előtt ülnek a földön.

A járatok általában kb. 2 óránként közlekednek a két főváros között.

Továbbá mindenki fokozottan ügyeljen az értéktárgyaira, sajnos az ellenőrzések ellenére is sok zsebtolvaj utazik a vonatokon.

eurolines

orangeways

Szolgáltatások

Internet:

A legtöbben UPC-t használnak Bécsben. Ez nem azért van, mert a legjobb szolgáltató hanem mert a legtöbb házba UPC van bekötve. Más szolgáltató választása esetén számolni kell egy nagyobb összegű bekötési díjjal, ami akár a 250 Eurot is elérheti. De más szolgáltatóknak is szoktak jó ajánlatai lenni, és gyakran megbízhatóbbak, jobb szolgáltatást nyújtanak mint a UPC. Ennek mindenképp érdemes utána járni.

Munkavállalás:

Bécsben bevett szokás, hogy az egyetemisták többsége második, harmadik évtől elkezd suli mellett dolgozni. A részmunkaidős munkák a legnépszerűbbek, hiszen jól össze lehet egyeztetni az órarenddel. 6-10€ közötti órabéreket szoktak felajánlani, cégtől és munkától függően, ami nagyon jó zsebpénz kiegészítés, de arra azért rendre kevés, hogy az ember félre tegyen belőle. Sokan pincérkednek, vagy hostesskednek, megint mások különböző gyakornoki es asszisztensi állasokat vállalnak.

Alapelvárás a legtöbb helyen a német nyelvtudás. Ennek megléte nélkül eléggé leszűkül azoknak a munkahelyeknek a száma, ahol eséllyel tudna valaki pályázni (egy-két kivétel: Starbucks, hostel recepció, stb.)

Fontos tudnivaló Ausztriáról, hogy jelenleg a legkisebb munkanélküliséggel bíró ország, ami minden szempontból reményre ad okot. Ha valaki dolgozni szeretne, az tud találni magának munkát!

Egyetemistáknak általában azt szoktak ajánlani, hogy az utolsó évükben végezzenek el egy gyakorlatot, ami heti 20-40 órás elfoglaltságot jelent. Ennek oka, hogy az egyetemi évek alatt szerzett munkatapasztalatokat nagyon nagyra becsülik az osztrák munkaadók. Gyakornoki fizetések 1200€ bruttó körül mozognak heti 40 órával számolva.

Szórakozás

Szórakozni lehet! Sok helyet lehet találni Bécsben, ahol buli van. Ha nincs kinézett hely és csak körbe szeretnénk nézni, akkor erre a Schwedenplatz ideális. Itt sok bár található, ezzel kapcsolatban információk a jazzland.at oldalon elérhetőek.

Személyes ajánlatok:

thepubworld.com (itt magadnak csapolod a sört, nagyon hangulatos és jó Happy hours van a korán kezdőknek)

Jó idő esetén ajánlott helyek:

wien.info (amit ezen a listán találtok, mind nagyon-nagyon jó hely és hihetetlenül hangulatos. Kiváló pihenéshez is es múlatáshoz is.)

A szórakozóhelyek bővebb listáját az alábbi linken találjatok meg:

worldtop7.com

További diákbárok:

Irish bárok:

charlieps.at

paddysco.at - Dick Mack`s

paddysco.at

Alternatív Szórakozás:

A LerchenfelderGurtel-en sok hely található. Aki nem szereti az elegánsabb, „fancy” helyeket, annak ez a környék ajánlott. Sok bár és szórakozóhely van ezen a területen. Nagyon ajánlom azoknak, akik nem csak a fancy-t szeretik. Árban nem igazan tér el, viszont hangulatban nagyon!

Nyitva tartások

Élelmiszer: Minden boltnak teljesen más a nyitva tartása. Valahol már 6:00 kor kinyitnak, valahol csak 8:00-kor, ez hely és nem hálózatfüggő. Szinte minden bolt 19:00-19:30-ig van nyitva, utána megszűnik mindenféle lehetőség a vásárlásra. Nincsen Bécsben éjjel-nappali bolt, ezért mindig előre gondolkozzatok. Ha például egy házibuli során elfogy az alkohol, akkor vagy a Kebapos bódénál lehet vásárolni sört és 0.33as rövidet, vagy az interneten lehet rendelni. A Kebapos bódénál általában 2-2,5 Euro egy nagy sör ami elfogadható ár. Internetes rendelésnél persze drágább az ár is.

Vasárnap minden zárva van. Csak a Bahnhof-oknal vannak nyitva boltok és a benzinkutakon van lehetőség vásárlásra (ami, mint otthon, irreálisan drága).

Üzletek Listája:

hofer.at

billa.at

spar.at

Ruházat:

Hasonlóan az élelmiszerüzletekhez, ennél az ágazatnál is zárva vannak a boltok. Ha vásárolni szeretnénk, és ezt hatékonyan szeretnetek megtenni a hét bármelyik napján (kivéve vasárnap), akkor a Shopping City Süd-öt érdemes felkeresni. Minden bolt egy helyen megtálalható, viszont nem a központban található. Ha a központban szeretnénk új ruhákat vásárolni, akkor a Mariahilferstrassera vagy Kärntnerstrassera ajánlott.

scs.at

Intézmények

Technische Universität Wien

Universität Wien

Wirtschaftsuniversität Wien

Universität für Bodenkultur Wien